12 Ekim 2013 Cumartesi

Genel Bilgiler

Bu yazıda otostopla ilgili genel fikirlerimi, tecrübelerimi paylaşacağım; diğerlerinde ise hangi şehirlerde nerelerde durulur, oraya nasıl gidilir gibi bilgileri...

Çok eski otostopçu sayılmam ama 1,5 yıldır hayatımın bir parçası olduğu için bendekileri paylaşmak istedim. Faydalanan(lar) olursa ne mutlu.

- Öncelikle otostop, elbette ki belli bir risk içeren bir müessese. Şimdiye kadar başıma bir şey gelmedi ama bu hiçbir zaman gelmeyeceği anlamına gelmez. Ama ben insanlara ve hayata güvenmeyi seçiyorum. Yine de otostop çekiyorsanız belli bir risk aldığınızı unutmayın. İçiniz rahat değilse de çekmeyin bence.

- Tek veya iki kişi iseniz araçları durdurma şansınız yükselir. En yüksek şans ise bir kadın, bir erkekten oluşan gruplarda. Hemen duruveriyorlar. Fakat tek erkek ve iki erkek olarak da çok sıkıntı çekmedim şimdiye kadar. Bir keresinde de 2 kadın-1 erkek kolayca Ankara'dan İstanbul'a gitmiştik. Ama mesela 3 erkeğe duracak bir adem evladı olacağını pek sanmıyorum.

- Nerede durduğunuz, beklediğiniz çok mühim tabii. Şehrin çıkışlarında beklemek, bu işin olmazsa olmazı. Mümkünse şehir çıkışında, araçların yavaşlamak durumunda kaldığı kavşak, trafik ışığı gibi noktaların 10-20 metre ötesinde otostop çekmeniz, şoförlerin sizi görme ihtimalini artırdığı gibi, onlara düşünecek daha fazla zaman verir. Bununla birlikte herkesin en az 120 km/saat hızla gittiği otobanlarda bile birileri duruyor illaki.

- Türkiye'de çok yaygın değil ve ben de sadece ilk zamanlarda kulandım ama büyükçe bir kartona nereye gittiğinizi yazabilirsiniz. Burada görünürlüğünüzün artması olumlu bir etken iken, oraya gitmeyen ama oraya giderken geçeceğiniz bir ara yere giden araçların durmamasına yol açabilir. Yani mesela İstanbul çıkışında "Ankara" yazılı bir kartonunuz varsa, Bolu'ya giden ve normalde duracak olan bir şoför "Ankara"yı görünce durmayabilir.

- Yeri gelmişken, gittiğiniz istikametteki ara duraklara giden araçları reddetmenizi hiç önermem. Sizi 20 km ötedeki ilçeye bile götürüyorsa binin. Böylece artık hem daha geriden gelen araçları hem de varmış olduğunuz ilçeden kalkan araçları yakalama şansınız olacak.

- Bir üst maddede ve genel olarak şuna da dikkat edin ama: Sizi belli bir yere kadar götüren araç, çok kötü bir yerde bırakacaksa, yarardan çok zararı olabilir. Tabii binerken bunu sormak mümkün olmayabiliyor her zaman. Kaldı ki çoğunlukla sizi, sizin için iyi olan bir yerde bırakmak için yolunu uzatacaktır insanlar. Ama yine de ters bir yerde kaldıysanız çok da endişelenmeyin. Atlayın bir dolmuşa/otobüse ve şehrin çıkışına doğru ulaşın bir şekilde. Unutmayın ki şehir girişlerinde saatlerce de bekleseniz muhtemelen kimse durup almayacaktır.

- Eğer çok iyi bildiğiniz yollarda değilseniz mutlaka bir karayolları haritası ile çıkın yola ve haritadan nerede olduğunuzu, kullanabileceğiniz alternatif yolları takip edin. (gerçi artı birçoğunuzda akıllı telefon da var di mi?)

- Otostop daha ziyade gündüz yapılabilen bir şey. Hava karardığında ve hatta kararmaya yaklaştığında, araçların durma olasılığı ciddi oranda düşüyor. Ama zor durumlarda mümkün de tabii. Bu durumlarda parlak ve açık renkli giyinmenizi, fener gibi bir şeyiniz varsa onu kullanarak -polis gibi- işaret ederek araçların dikkatini çekmeye çalışmanızı öneririm. Bir de -gündüz de denenebilir ama ben bir kez akşam yapmıştım- benzin istasyonu, dinlenme tesisi gibi bir yerde aracın yanına gidip yolda kaldığınızı, X'e gittiğinizi söylerseniz şansınız olabilir.

- Şimdilik aklıma bunlar geldi. Bir şeyler hatırladıkça eklerim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder